Skip to main content

Kamenný koberec Topstone - pokládka, ceník, problémy a recenze

Aktualizováno - 21/07/2018, 14:23

Moderním způsobem zkrášlení okrajů bazénů, příjezdových cestiček a venkovních i vnitřních teras je tzv. kamínková dlažba. Pokud zvažujete nákup a pokládku kamenného koberce Topstone, případně varianty od jiných podobných firem, je dobré informovat se o způsobech pokládky svépomocí, hlavními partnery společnosti Topstone s.r.o, a spolupracovníky topstonu, případně kvalitní a dobře hodnocenou firmou z vašeho okolí, která má dobré recenze od spokojených zákazníků. Kromě návodu na pokládku kamenného koberce firmy Topstone se zde pokusím shrnout některé důležité a nezřídka zásadní informace o možných problémech s pokládkou, jednotlivými složkami, které jsou pro položení kamenné dlažby důležité, počínaje kvalitní pryskyřicí, pojivem a tvrdidlem, přes přípravu povrchu pod kamínkový povrch a správný výběr podkladové penetrace betonu či jiného podkladního povrchu až po zvolení toho správného kamínku s vhodnou frakcí (zrnitost), tedy velikostí samotného materiálu.

Pokládka kamenného koberce svépomocí či firmou?

Když už si i na oficiálních webových stránkách topstone.cz dovolí tvrdit, že pokládku kamenného koberce zvládne i průměrně šikovný muž či žena, asi na tom něco bude. Ano, když se podíváte na instruktážní videa k pokládce kamenného povrchu a kamínkové dlažby na youtube či na stránkách jednotlivých výrobců a prodejců, vypadá to, že na přípravě většiny kvalitních povrchů a samotné pokládce tekuté/lité dlažby skutečně nic není...ale. Jakékoli nedodržení technologického postupu (technologický list a návod v PDF najdete zde) může vést v lepším případě k nedokonalostem ve vzhledu a funkčnosti vytvořeného kamínkového povrchu, v tom horším případě vám nebude pryskyřice, pojivo a tvrdidlo reagovat, vyplaví se vám pojící složky a kamínky se vydrolí. Zkáza. Pokud si necháte položit kamínkovou dlažbu Topstone kvalitním a dobře hodnoceným řemeslníkem z vašeho okolí, cena práce za pokládku či revitalizaci povrchu (revitalizační nátěry - top vital plus) nemusí být tak vysoká a ať již dáváte kamínkový povrch na terasu, příjezdovou cestu, před garáž, na schody či jako obklad na nějakou zeď, do jakéhokoli exteriéru či interiéru (koupelna, kuchyň jako obklady, chodby), jistě se vyplatí svěřit tuto práci odborníkovi s dlouholetými zkušenostmi.

Jak se rozhodnete vy? Položíte si Topstone sami, nebo si najdete kvalitní firmu se zkušenostmi a perfektními recenzemi?

Cena práce se odvíjí od toho, jak moc bude třeba opravit či upravit povrch před umístěním kamínkové dlažby, od doporučené tloušťky povrchu Topstone - jinou tloušťku je potřeba aplikovat u pochozích povrchů a odlišnou u pojezdových oblastí a vysoce zatěžovaných míst. Dlažba nebo obklad na terase uspokojí 0,5cm - 1 cm tloušťka materiálu Topstone a stejně tak i konkurenčních produktů, 1cm - 2 cm a dobře zhutnělý povrch bude nutností u pokládek na silně zatěžovaných a průmyslově využívaných površích, které budou neustále zatíženy jízdou nákladních automobilů atp. Na internetu najdete diskuse o kamínkové dlažbě Topstone, ale také zkušenosti s firmami, které pokládku tekutého kamínkového povrchu realizovali a dopadlo to leckdy špatně. Přestože cena kamenné podlahy za m2 práce a materiálu může být v konečném součtu poměrně vysoká, srovnejte si ceny jednotlivých řemeslníků dobře. Ušetřit na celém povrchu pár tisíc se nemusí vyplatit. Pokud si budete chtít realizovat pokládku systému Topstone sami, zde je zjednodušený návod na pokládku povrchu včetně informací o důkladné přípravě podkladního povrchu. Návod je ve formátu PDF a můžete si jej vytisknout.

    Na co si dát pozor před objednávkou a při realizaci prací?

    Asi neobsáhnu vše, na co si dát před, v průběhu i po pokládce kamínkové dlažby / koberce Topstone (smartstone, novastone, profistone, brestone a další) pozor, nicméně ještě v procesu hledání a porovnání cen kamenného koberce jednotlivých značek a výrobců je potřeba zpozornit. Mezi změtí nabídek kamínkové dlažby se najde celá řada prodejců, kteří lákají relativně "dobrou" cenou za metr čtvereční kamínkového povrchu, ale mnohdy jde o nekvalitní a špatně "omleté" přírodní kamínky nevalné kvality, které jsou mínimálně na pochozí povrchy naprosto nevhodné a při chůzi nepříjemné. To by se vám u kamínků od Topstone stát nemělo, protože již na první pohled jde o příjemně zaoblené kamínky nejrůznějších frakcí, barev, které vytvářejí nepřeberné variace podle toho, pro jaké účely a kde chcete mít kamenný kobereček umístěný a zda má plnit zejména funkci estetickou, praktickou či její kombinaci.

    Pozor na záměnu, lité epoxidové podlahy (samonivelační a vrstvené/stěrkové) bývají s přírodními a mramorovými kamínky často nesprávně zaměňovány...

    Výsledný kamínkový povrch by měl být protiskluzový a neměl by zadržovat vodu, která i po silném a vydatném dešti ihned odteče pod povrch a dále odtéká dilatačními mezerami po betonu a mezi dilatačními lištami (hliníkové či nerezové) po okrajích povrchu. Proto se této novinky využívá hodně v okolí bazénů, na rodinných terasách rodinných domů a bytů, na příjezdových cestách, ale i přírodně upravených cestičkách na zahradě, ale také v interiéru. Pokud hledáte spíše variantu litých epoxidových podlah, přečtěte si tento návod.

    Jak a kde koupit nejlevnější kamínkový koberec a dlažbu za dobrou cenu?

    Souvislost s cenou kamínkové dlažby jsem již víceméně shrnul ve výše uvedených odstavcích. Cena by nikdy neměla být jediným hodnotícím kritériem při výběru povrchu či firmy, která vám kamínkovou podlahu (povrch) zhotoví. Kdo nabízí nejlevnější kamínkovou podlahu, respektive povrch tvořený kvalitními pranými kamínky vám nepovím, protože bych mohl omylem někomu doporučit nekvalitní službu či produkt, ale otevřeně varuji všechny budoucí majitele tohoto výtvoru před výrobci, kteří jej v maloobchodní síti prodejen prodávají za ceny okolo 200 - 300 Kč za m2 (metr čtvereční). Je pravda, že firma Topstone není nejlevnější, ale zase máte jistotu, že koupíte kvalitní, dobře vypraný a omletý kamínek, který bude velmi příjemný na dotek a chůzi bosou nohou než většina konkurenčních napodobenin.

    Ty nejlevnější kamínkové koberce jsou zpravidla méně kvalitní, leckdy až nepříjemné pro chůzi na boso!

    Prozatím to vypadá, že originál vítězí...:-) Přeji vám, ať najdete kvalitní akupresurní kamínkový koberec s dlouhou životností jak pro venkovní obklad nebo vnitřní podlahu do koupelny, kuchyně či celé domácnosti místo koberce, plovoucí podlahy či lina. Na internetu se dočtete celou řadu zajímavých, zpravidla pozitivních zkušeností hospodyněk, které jsou s interiérovou variantou kamínkové dlažby velmi spokojené a přemýšlejí, kam tuto "funkční okrasu" ještě přidají a zkrášlí tak svůj domov. Postup pokládky přírodní kamenné dlažby si můžete prohlédnou ve výše uvedeném videu, ale mrkněte také na obrázky na google images.

    Toto není reklama na Topstone, ale "subjektivní" recenze :)

    Upozornění: toto nemá být ani není reklama na kamínkový povrch a kamínkovou dlažbu od firmy Topstone. Dosavadní zkušenosti jsou však takové, že tato firmy jako jedna z mála používá skutečně velmi kvalitní kamínky, které jsou několikrát prané, omílané a sušené a jsou vhodné jak na vodorovné plochy v interiéru či exteriéru, tak na venkovní i vnitřní svislé plochy. Základní nabídku tvoří sušené říční kamínky (ryze přírodní varianta), mramorové kamínky (různé varianty barev a zrnitostí/frakcí). Zkušenosti s některými firmami jsou takové, že již pohledem na kamínkový materiál má zkušenější uživatel jasno. Toto tedy ne!

    Kontakty a sídlo firmy Topstone s.r.o

    • Družstevní 442,
    • Hranice 1 - Město, 753 01
    • Bankovní spojení: 212733206/0300

    Recenze kamenného koberce Piedra

    Poměrně dost zákazníků má pozitivní zkušenosti s mramorovým / kamenným kobercem Piedra, což je firma, která se výrobou a prodejem mramorových koberců, kamínkových povrchů, oblázkových dlažeb či kamínků s pryskyřicí zabývá dlouhá léta a deklarují, že kamenný koberec Piedra je zdravotně nezávadný a vysoce UV stabilní (dle norem údajně nejvyšší UV stabilizace na trhu...no, to si raději prověřte). Na internetu najdete jak pozitivní, tak negativní recenze kamenných povrchů realizovaných firmou Piedra. Pročtěte si diskuse s reálnými zákazníky firmy Piedra a zjistěte, jaké mají zkušenosti s jejich produkty stávající klienti. Prohlédněte si ceník vnitřního i venkovního mramorového koberce Piedra a rozhodněte se, zda mu dáte přednost například před Topstonem. 

    Kamenný koberec od jakékoli firmy a jeho rovinatost a celková kvalita musí odpovídat „podlahářské“ státní normě - wikipedie.

    Pamatujte, že po pokládce kamenného koberce nesmějí nikde vyčnívat ostré kamínky, plocha musí být rovná bez nerovností. V opačném případě neváhejte pokládku reklamovat. Plnič pórů, nebo gel je na opravu špatně provedené pokládky nevhodný a jde o "nevratný krok", takže pozor! Pokud hledáte vhodný kamínkový materiál na stěnu či svislou plochu, mrkněte na produkty značky NaturWall, Stachema, SmartWall, Presstone či Colormix, které používají certifikované penetrace a fixační pojiva a celé systémy.

    Je nutný zpevněný podklad, beton a penetrace?

    Možností kam kamenný koberec umístit je nepřeberné množství a limity pro pokládku jsou minimální. Přestože je ideální aplikovat kamenný povrch na zpevněný podklad, obvykle nový či starý beton s různými variantami penetrace, je možné kamennou dlažbu či obklad instalovat i na nezpevněné povrchy, příjezdové cestičky, lesní cesty, zahradní cesty či mezi záhony. V takovém případě je možné realizovat nejen Topstone povrchy na nezpevněné podklady několika osvědčenými způsoby u kterých je nutné dosáhnout vysoké pevnosti v tlaku, maximální drenážnost, laterální (boční) přenos zatížení a celkové snížení tlaku na podloží. Pokud se chcete vyhnout výkopovým pracem a betonáži, využijte možnosti položit Topstone kamínkový přírodní či mramorový koberec na nezpevněné plochy, příjezdové cesty k rodinným domům, veřejná prostranství a biotopy. Postup pokládky lité kamenné dlažby na nezpevněný podklad najdete na této stránce, která informuje také o pojivu a jeho skladbě, sadě nástrojů pro realizaci položení lité mramorové/mozaikové podlahy svépomocí či certifikovanou firmou. 

    Představám se meze nekladou. Kde si necháte položit kamínkový povrch vy?

    Nezapomeňte, že kamenné povrchy můžete využít také do sprchového koutu, celé koupelny, na schody v celém domě nebo bytě (mezonet), jako interiérové a exteriérové obklady. Spotřeba materiálu je závislá na velikosti plochy a jejím budoucím zatížení. Pro pochozí plochy bude spotřeba materiálu (obvykle praných kamínků) výrazně nižší než u pojezdových ploch s vysokým zatížením (vozidla nad 3,5 tuny a nákladní automobily). Při dostatečné tloušťce pokládky včetně odborného zhutnění podkladu je možné Topstone aplikovat před garáže a do průmyslových oblastí s vysokým zatížením a požadavkem na perfektní odvod (odtok) vody z povrchu.

    Vlastnosti systému TopStone a podobných produktů

    Jedním z důvodů, proč se o systém kamínkového povrchu Topstone a podobně kvalitních výrobců a prodejců zajímá tolik potenciálních zákazníků, je především deklarovaná dlouhá životnost kamínkové dlažby, vysoká mrazuvzdornost a vodopropustnost povrchu, dobrá protiskluznost dokonce i v zimních měsících, hladký / lehce reliéfní povrch beze spár, ale také dobrá tepelná vodivost a velmi snadná tvarovatelnost při pokládce. Mezi dalšími výhodami převládá vysoká odolnost při zatížení a častém používání jak chůzí, tak pojezdem, a důležité je zmínit, že po položení nedochází ke kapilárnímu vzlínání a samotný povrch má dobrou drenážní schopnost, odolnost vůči solím a ropným látkám a výrobkům z nich. Každého jistě potěší snadná údržba (na podzim a po zimě stačí povrch vyčistit vysokotlakým čističem - vapkou) a vzhledem k přírodnímu povrchu i ekologická nezávadnost.

    Mramorový kamínek Nero Ebano

    Mramorový kamínek Bianco Carrara

    Mramorový kamínek Rosso Verona

    Mramorový kamínek Botticino

    Mramorový kamínek Marrone Mogano

    Mramorový kamínek Rosa Corallo

    Mramorový kamínek Verde Alpi

    Mramorový kamínek Grigio Occhialino

    Mramorový kamínek Arabescato

    Mramorový kamínek Grigio Carnico

    Mramorový kamínek Giallo Siena

    Mramorový kamínek Rosa del Garda

    Mramorový kamínekGiallo Mori

    Mramorový kamínek Bardiglio

    Mramorový kamínek Royal Brown

      Příspěvek, který nese název "Kamenný koberec Topstone - pokládka, ceník, problémy a recenze" byl zřejmě naposledy aktualizován dne 03.07.2018 a je možné, že již není zcela aktuální a nemusí tedy nutně odrážet stávající situaci. Hledáte-li relevantní informace co nejaktuálnější k dnešnímu či zítřejšímu dni 09.09.2024, zeptejte se v diskusi na zkušenosti ostatních lidí a ověřte si tyto informace. Pokud máte pocit, že je příspěvek z poradny začínající větou - Moderním způsobem zkrášlení okrajů bazénů, příjezdových cestiček a venkovních i vnitřních teras je tzv. kamínková dlažba. Pokud zvažujete nákup a pokládku kamenného koberce Topstone, případně varianty od jiných podobných firem, je dobré informovat se o způsobech pokládky svépomocí, hlavními… - neúplný nebo nepřesný, případně v něm chybí některé relevantní informace, napište nám, rádi jej doplníme a upřesníme aby byl co nejaktuálnější ke dnešnímu dni 08.09.2024.

      Komentáře: ptejte se & odpovídejte!

      "Kamenný koberec Topstone - pokládka, ceník, problémy a recenze"

      Kamenný koberec Recenze Topstone 4 years 8 months - dnes je 08.09.2024

      Mohlo by Vás zajímat...